Mnoho gazdov sa každoročne stretáva s dilemou: čo s jačmeňom, ktorý dostanú ako podiel z družstva? Ak chovajú primárne nosnice, často sa ocitnú v situácii, keď majú k dispozícii dostatok jačmeňa, no zároveň počúvajú, že pre sliepky sa toto obilie absolútne neodporúča. Ako to teda s jeho obsahom v kŕmnej dávke pre nosnice v skutočnosti je? Je to naozaj taký “nepriateľ”, alebo má v strave hydiny svoje miesto? Poďme sa na to pozrieť bližšie.
Nutričné porovnanie:
Na pochopenie úlohy jačmeňa je dôležité poznať jeho zloženie a porovnať ho s inou, často používanou obilninou – pšenicou.
Živina (približné hodnoty) | Jačmeň | Pšenica |
---|---|---|
Energia (MJ/kg) | 10-11 | 12-13 |
Bielkoviny (%) | 10 | 12-14 |
Vláknina (%) | 5-7 | 2-3 |
Tuky (%) | 2 | 2 |
Ako vidíme, jačmeň má v porovnaní s pšenicou nižší obsah energie a bielkovín. Na druhej strane vyniká vyšším obsahom vlákniny, čo je pre trávenie hydiny prospešné. Hlavným kameňom úrazu sú však takzvané beta-glukány. Tieto neškrobové polysacharidy nedokáže hydina, na rozdiel od iných hospodárskych zvierat, efektívne stráviť. V tráviacom trakte nabobtnajú, zvýšia viskozitu tráveniny a tým zhoršia prístupnosť ostatných živín pre tráviace enzýmy. To vedie k horšej stráviteľnosti a využiteľnosti krmiva.
Jačmeň v zmesi pre nosnice: Výhody a nevýhody
Napriek spomínaným prekážkam má jačmeň aj svoje pozitíva a s rozumným prístupom ho možno do kŕmnej dávky nosníc zaradiť.
Výhody jačmeňa pre nosnice:
- Zdroj vlákniny: je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje správne trávenie a pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt. Má protizápalové a prečisťujúce účinky.
- Dietetické vlastnosti: Aj keď primárne nie je určený pre mäsovú produkciu, môže priaznivo ovplyvňovať tuhosť tuku a kvalitu mäsa, ak by sa hydina neskôr využila na konzumáciu.
- Podpora preperovania a znášky: V období preperovania (na jeseň) môže pomôcť nosniciam rýchlejšie preperiť a znova začať znášať. U mladých kuričiek predlžuje obdobie rastu a pomáha dosiahnuť optimálnu hmotnosť pred začiatkom znášky.
- Stimulácia kvočky: U plemien s vlohami ku kvokaniu môže zvýšenie podielu v kŕmnej dávke stimulovať materský pud a pomôcť sliepke rozkvokať sa.
Nevýhody jačmeňa pre nosnice:
- Horšia stráviteľnosť: Beta-glukány značne sťažujú trávenie jačmeňa hydinou, čo môže viesť k horšej využiteľnosti živín z celej kŕmnej dávky.
- Nižší obsah živín: V porovnaní s pšenicou dodáva menej energie a bielkovín, čo pri vyššom podiele môže negatívne ovplyvniť znášku.
- Vplyv na znášku: Pri nadmernom zaradení jačmeňa do kŕmnej dávky môže dôjsť k poklesu znášky, pretože nosnice neprijmú dostatok potrebných živín.
Odporúčaný podiel a formy podávania
Vzhľadom na uvedené skutočnosti by mal byť jačmeň v kŕmnej zmesi pre nosnice len doplnkovou zložkou.
- Maximálny podiel: Odporúča sa, aby podiel jačmeňa v kŕmnej zmesi nepresiahol 20-30 %, niektoré zdroje uvádzajú ako maximum 10 až 20%. Ak chcete využiť väčšie množstvo, je kľúčové doplniť zmes o enzýmy (napr. beta-glukanázu), ktoré pomôžu štiepiť nestráviteľné zložky.
- Forma podávania: Pre maximálnu stráviteľnosť je najvhodnejšie podávať ho šrotovaný, teda pomletý na menšie časti.
- Kombinácia s inými obilninami: Základom kŕmnej zmesi by mala byť vždy pšenica (až 50 %), ktorá je pre nosnice výborným zdrojom energie a bielkovín. Doplniť ju môžete kukuricou (cca 25 %) a prípadne aj ovsom. Vždy dbajte na pestrosť a vyváženosť stravy.
Naklíčený jačmeň: Nová dimenzia pre nosnice
Ak máte k dispozícii jačmeň a chcete z neho vyťažiť maximum pre svoje nosnice, nakličovanie je skvelá cesta! Tento proces výrazne mení nutričné vlastnosti zrna a robí ho pre hydinu oveľa prospešnejším.
Prečo nakličovať jačmeň?
- Zlepšená stráviteľnosť: Klíčením sa aktivujú enzýmy, ktoré štiepia zložité sacharidy a bielkoviny na jednoduchšie a ľahšie stráviteľné formy. Navyše sa výrazne znižuje obsah problémových beta-glukánov.
- Vyšší obsah vitamínov a minerálov: Naklíčený je bohatší na vitamíny (najmä skupiny B, C, E) a minerály (draslík, horčík, fosfor). Klíčky sú prírodnou “vitamínovou bombou”.
- Antioxidačné vlastnosti: Klíčky sú plné antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a celkovú vitalitu hydiny.
- Atraktívna chuť: Pre nosnice je naklíčený jačmeň často lákavejší a chutnejší, čo môže stimulovať príjem krmiva.
Naklíčený jačmeň ako doplnok stravy
Naklíčený je výborným doplnkom, nie však plnohodnotnou náhradou bežnej kŕmnej zmesi. Môžete ho podávať nosniciam pravidelne, najmä v obdobiach zvýšených nárokov (znáška, preperovanie, rekonvalescencia).
Ako nanakličovanie?
- Namočenie: zrná najprv namočte na 8-10 hodín do vody.
- Klíčenie: Následne ho rozložte do nakličovacej misky alebo na sitko. Udržiavajte ho vlhký a v teple.
- Preplachovanie: Kľúčové je pravidelné a dôkladné preplachovanie (aspoň 2-3 krát denne), aby sa predišlo vzniku plesní.
- Podávanie: Podávajte, keď sa objavia malé klíčky (zvyčajne po 3-6 dňoch). Vždy len čerstvo naklíčený! Plesne sú pre hydinu toxické.
Záver
Jačmeň nie je pre nosnice úplne nevhodný, ale jeho použitie si vyžaduje rozumný prístup a opatrnosť. Odporúčam kontrolovať aj to, akým spôsobom ho nosnice trávia a čo to robí so znáškou? Ako hlavná zložka kŕmnej zmesi by bol problematický kvôli horšej stráviteľnosti a nižšiemu obsahu živín. Avšak ako doplnok v rámci vyváženej stravy, a najmä vo forme naklíčených zŕn, môže byť cenným prínosom pre zdravie a vitalitu vašich nosníc.
Takže, ak máte doma jačmeň z podielu, nemusíte zúfať! S trochou vedomostí a úsilia ho môžete efektívne využiť pre blaho vašich sliepok. Skúsili ste už nakličovať zrno pre svoje nosnice? Podeľte sa o skúsenosti v komentároch!
